Datering
Maker Onbekend

Napoleontische adelaar uit de rechtbank van Sneek.

Adelaar, houtsnijwerk beschilderd met goudverf. De adelaar heeft de vleugels gespreid en kijkt naar links. In de klauwen een sterrenglobe.
De adelaar heeft waarschijnlijk gehangen in de rechtbank die in 1811 werd ingericht in het Sneker stadhuis. Nederland maakte sinds 1810 deel uit van Frankrijk en moest strikt de Franse regels volgen voor de aankleding en inrichting van overheidsgebouwen zoals stadhuizen en rechtbanken. Daar moest buiten of binnen een grote adelaar zijn aangebracht om te benadrukken dat in dat pand de regels van de Franse staat golden en de macht bij Napoleon berustte. Na de ineenstorting van het Napoleontische Keizerrijk in 1813 verdwenen de Fransen weer uit Sneek. De rechtbank verhuisde bovendien uit het stadhuis naar een eigen gebouw. Wat er daarna met de adelaar gebeurd is, is niet zo duidelijk. Vermoedelijk verdween deze naar de zolder van het stadhuis. Hier zal Herre Halbertsma (1920-1998, conservator van het Fries Scheepvaart Museum van 1947 tot 1976) de adelaar hebben gevonden tussen voorwerpen die ooit waren bestemd voor de Sneker Oudheidkamer. Kennelijk zag hij geen plaats voor de adelaar in de collectie van het Fries Scheepvaart Museum. Hij nam de adelaar mee naar huis en liet hem restaureren door Albert Flonk, een collega bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. De adelaar is anno 2022 geschonken aan het Fries Scheepvaart Museum door de zoons en dochter van Herre Halbertsma.

Identificatie
Titel
Napoleontische adelaar uit de rechtbank van Sneek.
Objectnummer
FSM-2022-002
Objecttype
  • Beelden
    Algemene term voor een driedimensionaal beeldhouwwerk, echter meestal gebruikt voor een gestalte van een godheid, heilige, mens of dier. Een beeld staat niet zelden op een sokkel of console. (Religieus Erfgoedthesaurus)Vrijstaande driedimensionale voorstelling in natuursteen, hout, ivoor, terracotta, beton, keramiek, gips, metaal of kunststof. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025986
Over
Onderwerpen
  • Adelaars
Werk
Breedte
70 cm
Hoogte
44 cm
Diepte
9 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA