Datering
Maker Onbekend

Mandfles van de Fa. S.H. Groenhout in Sneek.

Mandfles. Groen glazen fles waaromheen een mand is gevlochten. Cilindervormig met een aangevlochten handvat. Afgesloten met een kurk. Op de mand met grote letters geverfd 'Fa. S. H. G.'. Aan het handvat een etiket waarop op de voor- en achterzijde de firmanaam 'Firma S.H. Groenhout Sneek' en de inhoud: 'Beerenburg'.
In mei 1904 adverteerde de 'reiziger' Sybren (Hendriks) Groenhout (1875-1936) met een handel in wijnen en gedistileerd. Hij was gevestigd in het pand op de hoek van de Suupmarkt en de Gedempte Poortezijlen. Na overlijden van Sybren Groenhout ging zijn zoon Hendrik Sybren Groenhout (1917-1994) onder de oude firmanaam verder tot sluiting van de winkel in 1981.

Identificatie
Titel
Mandfles van de Fa. S.H. Groenhout in Sneek.
Objectnummer
FSM-2020-030
Objecttype
 • Mandflessen
  Flessen omhuld met gevlochten tenen, hout of ander beschermend materiaal, met een volume tussen de 4 en 75 liter; bedoeld om agressieve vloeistoffen, zuren, of gedistilleerd water te bevatten. Gebruik 'demi-johns' voor hetzelfde soort grote flessen omhuld met gevlochten tenen die bestemd zijn voor niet-agressieve vloeistoffen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025730
Over
Onderwerpen
 • Slijterijen
 • Distilleerderijen
 • Sneek
Werk
Hoogte
50 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Biezen
  Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
 • Glas
  Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA