Datering
Maker Onbekend

Trekzeel of beage met jaaglijn gebruikt op het schip Twee Gezusters van H. Broekens uit Ternaard.

Trekzeel of beage. Brede band van dubbelgeslagen zwaar doek. In de kopse einden zijn messing ogen geslagen waarin de twee einden van een touw zijn gesplitst. In het midden van dit tou is een houten stokje bevestigd. Om dit stokje is een lus geslagen van de jaaglijn.
Het 'tjalkschip' Twee Gezusters werd in 1916 gebouwd op de werf van Gerrit Douwes Barkmeijer en Zn. te Dokkum. Eigenaar was Heere Broekens uit Ternaard, die er veel mee op Groningen voer.

Identificatie
Titel
Trekzeel of beage met jaaglijn gebruikt op het schip Twee Gezusters van H. Broekens uit Ternaard.
Objectnummer
FSM-2018-008
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025341
Over
Onderwerpen
  • Tjalken
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
Werk
Breedte
90 cm
Hoogte
15 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden