Datering
Maker Onbekend

Trekzeel.

Trekzeel. Lap canvas met in de korte einden koperen zeilkousen. Daarin is een touw geknoopt. In het midden van het touw een splits met een houtje, dat aan de jaaglijn bevestigd werd.
De trekzeel komt uit het bezit van de schoonvader van de schenkster, schipper Marten Sijbranda uit Sneek.

Identificatie
Titel
Trekzeel.
Objectnummer
FSM-1997-160
Objecttype
  • Trekzelen
    Brede linnen band die om de borst werd gedragen, en waaraan de treklijn was bevestigd.
  • Jaaglijnen
    Dunne lijn (touw) voor het jagen, meestal 250 vaam.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012761
Werk
Breedte
cm
Hoogte
9.0 cm
Lengte
114.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA