Datering
Maker Onbekend

Wandbord met drie afbeeldingen van Sneek.

Wandbord. Bedrukt in de kleuren bruin, groen en blauw (bewolkt). Daar overheen drie gezichten uit Sneek: 'Geeuwkade, Sneek' (met op de achtergrond een molen zonder wieken en de watertoren), 'Suupmarkt, Sneek' (op de achtergrond de Martinikerk) en 'Watertoren met Lemmerweg, Sneek'.
Op de afbeelding van de Geeuwkade is de Watertoren te zien, gebouwd in 1909. De molen zonder wieken is de oliemolen van Beerent Wiebes Wouters (gebouwd in 1770). Later werd de molen ook wel de Fonteinmolen (naar een van de eigenaars) genoemd. In 1897 werd het binnenwerk van de molen gesloopt en werden de wieken verwijderd. In de romp en de bijgebouwen kwam de glucosefabriek van Stockmann. De molen werd toen de stroopmolen genoemd.

Identificatie
Titel
Wandbord met drie afbeeldingen van Sneek.
Objectnummer
FSM-1993-097-B
Objecttype
 • Wandborden
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
 • Borden-aardewerk
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000024484
Over
Onderwerpen
 • Sneek
 • Watertorens
  De watertoren is een toren waarin men gezuiverd water oppompt, zodat voldoende druk op het waterleidingnet komt te staan. (Thesaurus landschap)Watertorens zijn torens met een hooggelegen waterreservoir waarin gezuiverd water wordt opgepompt zodat het onder druk naar de gebruikers kan stromen. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Porselein
  A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden