Datering
Maker Onbekend

Teerlepel, gebruikt door Foeke Tichelaar.

Teerlepel. Smeedijzer. Gemaakt uit één stuk. Ronde, diepe bak met aan één zijde een iets toegeknepen schenktuit. De steel verjongd naar het einde waar deze is omgezet en voorzien van een kleine krul.
De teerlepel is gebruikt door Foeke Tichelaar (Sneek 1895-1960) op zijn skûtsje 'Nieuwe Zorg', een schip van Van der Werff te Buitenstvallaat uit 1899. Tichelaar kocht het skûtsje in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Mogelijk in 1936, het jaar waarin het schip opnieuw werd gemeten. Hij voer er mee tot 1957. In dat jaar kocht hij een nieuw schip, een luxe-motor met de naam Hoop op Welvaart. De lepel werd door Tichelaar gebruikt om de naden in de houten luiken te dichten. Deze naden waren afgegedekt door een smalle reep geteerde stof (presenning) die regelmatig opnieuw werd geïmpregneerd met vloeibare teer.

Identificatie
Titel
Teerlepel, gebruikt door Foeke Tichelaar.
Objectnummer
FSM-2015-015
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023397
Over
Onderwerpen
  • Teer
    Een dik, stroperig, bruinachtig tot zwart asfaltresidu dat ontstaat door de gedeeltelijke verdamping of destillatie van petroleum of andere koolwaterstoffen op asfaltbasis of van hout; de samenstelling ervan varieert. ()
Werk
Breedte
12.6 cm
Hoogte
8.5 cm
Lengte
43.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Smeedijzer
    Smeedijzer is ijzer met minder dan 0,05% koolstof en kan niet uitgehard worden.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA