Datering
Maker Onbekend

Paalmes zoals gebruikt door klompenmakers en borstelmakers.

Paalmes. Mes met heft en aan het eind van het lemmet een zwanehalsachtige beëindiging met een oog. Het heft is gespleten.
Een dergelijk paalmes werd gebuikt door klompenmakers voor het snijden van de ruwe klompvorm en door borstelmakers voor het snijden van twijgen voor bezems etc. Doordat het mes met één kant aan het snijblok bevestigd is kan er meer kracht op uitgeoefend worden. Meestal heeft een paalmes een krom gesmede haak aan het uiteinde die onder een kram in het snijblok gestoken kon worden. Vermoedelijk zat dit exemplaar met een bout bevestigd.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Paalmes zoals gebruikt door klompenmakers en borstelmakers.
Objectnummer
FSM-1978-319
Objecttype
  • Klompmakersmessen
  • Messen
    Gebruiksvoorwerp bestaande uit een aan één zijde gescherpt lemmet in een heft, met of zonder punt. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000224
Werk
Breedte
15.0 cm
Lengte
61.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden