Datering
Maker Hohner

Schippersklavier of trekzak gebruikt door Klaas Meester.

Schippersklavier of trekzak. Twee houten kasten met elkaar verbonden door een blaasbalg die met beide handen uitgetrokken en ingeduwd kan worden. Voor de rechterhand is er een klavier met twee rijen met in totaal 21 knoppen. De linkerhand bedient 8 knoppen op de voorkant van de kast. De houten kasten zijngedecoreerde met een rijk reliëf. Voorzien van een leren draagriem.
Klaas Meester en zijn gezin woonden aanvankelijk op een schip in de buurt van de Woudvaartbrug in Sneek. Later betrokken zij een huis aan de wal in de wijk Sperkhem. Meester heeft heel wat jaren gefungeerd als brugwachter bij deze brug over de Woudvaart. Hij speelde graag en veel op zijn trekzak. In Sneek deed hij dat geregeld op zaterdagmiddag op het Schaapmarktplein samen met twee broers Van Aalderen die aan de Harinxmakade woonden. Na het overlijden van Klaas Meester schonk zijn vrouw de trekzak aan hun huisarts, omdat die ook op een trekzak speelde. Deze huisarts schonk op zijn beurt de trekzak aan het museum.

Identificatie
Titel
Schippersklavier of trekzak gebruikt door Klaas Meester.
Objectnummer
FSM-2021-007
Objecttype
 • Accordeons
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025884
Over
Onderwerpen
 • Muziek
  De kunst die zich bezighoudt met het combineren van vocale of instrumentale geluiden binnen een bepaalde tijd om emoties, ideeën of geestestoestanden over te brengen, veelal volgens culturele normen voor ritme, melodie en, in de meeste Westerse muziek, harmonie. (AAT-Ned)
 • Schippers
  Gezagvoerders van schepen. (MARDOC)
Werk
Breedte
16 cm
Hoogte
30 cm
Lengte
28 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Hohner
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA