Datering
Maker Koninklijke Porceleyne Fles

Dekselpot, zeilprijs van de Sneekweek van 1968.

Pot, aardewerk. Buikig model met deksel. Beschilderd in blauw. Aan de voorzijde het opschrift: 'Sneekweek / 1968 / 3e Prijs'.
De prijs is afkomstig uit de enorme prijzencollectie van Rienk Alberda (1942-2012) uit Sneek. Hij was, net als zijn echtgenote Reina ((1943-2006), schipper in de Orde van de Sneeker Pan. Rienk Alberda kende een zeer actieve watersportcarrière. Hij zeilde succesvol in uiteenlopende klassen. In de Vrijheidsklasse en de Yngling werd hij Nederlands kampioen. Ook won hij het NK zeezeilen, het EK Sailhorse en de Primus Inter Pares. In de tempest maakt hij deel uit van de Nederlandse kernploeg.In 1976 veroverde hij de prestigieuze Verbondsbezem. Op zee zeilde hij o.a. de Fastnetrace, de HT-race en de Schuttevaerrace. De laatste jaren was hij actief in de Pampusklasse. Rienk Alberda was naast zeiler ook actief in organisaties achter de zeilsport. Zo was hij lid van het bestuur van diverse klassenorganisaties maar ook van de KWS, de NNWB en de KNWV. Als wedstrijdleider was hij actief bij Ek's en Wk's. Hij was hoofd sectie wedstrijdzeilen van het Watersportverbond en achttien jaar wedstrijdleider van de Schuttevaerrace, die hij eenmaal won.

Identificatie
Titel
Dekselpot, zeilprijs van de Sneekweek van 1968.
Objectnummer
FSM-2012-107
Objecttype
  • Vazen
    Relatief hoge houders met een smalle opening, voornamelijk bestemd om een of meerdere knoppen of bloemen in te zetten.
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022360
Over
Onderwerpen
  • Sneekweek
Werk
Hoogte
10.2 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Koninklijke Porceleyne Fles
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden