Datering
Maker Koninklijke Porceleyne Fles

Tegel, zeilprijs van de Sneekweek van 1968.

Tegel. Decoratie in reliëf en glazuur. Voorstelling van de twee zeilverenigingswimpels van den KZVS en de SZC tegen een achtergrond van een meer. Opschriften: "Sneek-week 1968 5e prijs".
Dicky van der Werf is geboren in 1917. De vader van Dicky van der Werf was eigenaar van scheepswerf De Tijdgeest te Sneek. Er waren thuis zes broers. Een een oom, die mede-eigenaar van de werf was, had ook nog twee zonen. Voor Dicky van der Werf was geen werk in de scheepsbouw. Tijdens de economische crisis in de jaren dertig van de twintigste eeuw lukte het Dicky van der Werf als loopjongen te worden aangesteld bij Tjerk Wielinga, die een tassenhandel had aan de Wijde Burgstraat te Sneek. Hij deed leveranties en bracht luxe artikelen op zicht (in een mand) die gebracht en gehaald moest worden. Wielinga had geen kinderen. In 1939 wilde hij stoppen met werken. Daarom verkocht hij de zaak aan Dicky van der Werf. Naast zijn werk in de winkel deed Dicky van der Werf veel vrijwilligerswerk in de Sneker Gemeenschap: voor de zeilsport (SZC, KZVS en Sneekweek), voor het Skûtsjesilen (commissie De Sneeker Pan), voor de schaatssport (hij was onder andere rayonhoofd voor de Elfstedentocht), voor de voetbalsport en voor diverse andere activiteiten in Sneek. De prijs is gewonnen door Dicky van der Werf. In de deelnemerslijsten komt de naam D. van der Werf voor tussen 1934 (twaalf-kwadraat-klasse) en 1946 (tweeëntwintig-kwadraat-klasse en zestien-kwadraat), daarna niet meer. Wel bleef hij actief in de zeilsport, als bemannngslid.
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 11 april 1974, 15 nov. 1956

Identificatie
Titel
Tegel, zeilprijs van de Sneekweek van 1968.
Objectnummer
FSM-2004-222
Objecttype
  • Tegels
    Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019717
Over
Onderwerpen
  • Zeilverenigingswimpels
  • Sneekweek
  • Sneek
Werk
Breedte
11.5 cm
Lengte
11.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Koninklijke Porceleyne Fles
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA