Datering
Maker Onbekend

Vlag vervaardigd bij het honderdjarig bestaan van het skûtsje De Jonge Gerben / Hoop op Welvaart.

Vlag. Groen met zwarte opdruk. Centraal een zeilend skûtsje voor een kompasroos. Aan weerszijden '1910 / 2010' Boven en onder de afbeelding resp: 'De Jonge Gerben' en 'Hoop op Welvaart'.
De vlag is gemaakt bij het 100-jarig jubileum van het skûtsje De Jonge Gerben in 2010. Dit exemplaar werd overhandigd aan nazaten van de opdrachtgever tot de bouw van hetschip. De Jonge Gerben is in opdracht van Tjamme Gerbens de Vries uit Oosthem gebouwd bij de gebroeders De Jong te Heeg. Al in 1915 werd het met twee meter verlengd van 34 naar 43 ton. Tot 1938 heette het schip De Jonge Gerben. Daarna, tot 1979, Christina. Daarna, tot 1992, Avontuur, en sinds 1992 heet het schip Hoop op Welvaart.
Literatuur: - www.skutsjehistorie.nl

Identificatie
Titel
Vlag vervaardigd bij het honderdjarig bestaan van het skûtsje De Jonge Gerben / Hoop op Welvaart.
Objectnummer
FSM-2012-049
Objecttype
 • Vlaggen
  Langwerpig gekleurd doek dat tot herkenning dient of waarmee een sein wordt gegeven. (Woordenlijst vocsite.nl)Stuk stof of ander buigzaam materiaal, dat drager is van een symbool van een land of organisatie en aan één kant aan een paal of een koord is bevestigd (een vaandel hangt aan een horizontale draagstok, een banier is bevestigd aan zij- en bovenkant). (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022246
Over
Onderwerpen
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
 • Herdenkingen
  Gebeurtenissen die vaak maar niet altijd officieel of feestelijk zijn en dienen om iets of iemand te herdenken of om mensen of gebeurtenissen uit het verleden te eren. Gebruik 'vieringen' voor gebeurtenissen die dankbare of gelukkige tevredenheid of eerbewijs uiten. Gebruik 'ceremonies ' voor formele gebeurtenissen die uitgebreid en plechtig worden uitgevoerd zoals door ritueel of protocol wordt voorgeschreven. (AAT-Ned)
Werk
Hoogte
98 cm
Lengte
150 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden