Datering
Maker Onbekend

Vergroting van een foto van het skûtsje De Jonge Sjoerd van de Gebroeders Hobma.

Foto. Bruintinten. Vergroting. Gezicht op een vaart met daarin een zeilend skûtsje. Het schip vaart met de zeilen (donker grootzeil en lichte fok) over bakboord van de beschouwer weg. In het achterschip staan een man en een vrouw en op het voorschip een tweede man. Rechtsboven het opschrift 'Fries Scheepvaart Museum / 60 jaar / 6 juni 1998' en linksonder 'De Jonge Sjoerd / Gebr. Hobma Blauwhuis'.
Op 6 juni 1998 vierde het Fries Scheepvaart Museum zijn 60-jarig bestaan met ondermeer een in vlootschouw van diverse oude schepen. De gehele dag lagen deze schepen afgemeerd aan de Bothniakade en de Koopmansgracht. Eén van de deelnemers (en mede-organisatoren) was Johannes Hobma met zijn skûtsje De Jonge Sjoerd. Hij voer met een lading hout (van houtzaagmolen De Rat te IJlst) van de vaste ligplaats te Nijesyl naar Sneek. Hij bood het museum een uitvergroting van een foto van zijn schip aan.

Identificatie
Titel
Vergroting van een foto van het skûtsje De Jonge Sjoerd van de Gebroeders Hobma.
Objectnummer
FSM-1998-175
Objecttype
  • Foto's
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
  • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015904
Over
Onderwerpen
  • Skûtsjes
    Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
91.5 cm
Lengte
153.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden