Datering
Maker Fabriek van Scheepsteekengereedschap

Doos met 6 strooklatten gebruikt door Haicke Pietersz. van der Werff

Kist met 6 houten strooklatten. Lange, zeer smalle, houten kist met scharnierend deksel en twee sluithaken. Op de onderzijde drie etiketten waarvan twee onleesbaar. Het derde is van de 'Fabriek van Scheepsteekengereedschap' te Amsterdam welke als specialiteit het maken van 'Strook- en spanlatten' heeft. Vijf van de latten hebben een vierkante doorsnede en lopen naar één of twee zijden taps toe. De zesde is een geïmproviseerde lat van bamboe.
Strooklatten werden gebruikt voor het tekenen van vloeiende gebogen lijnen. Doormiddel van gewichten, tekenloden, werden deze buigzame strooklatten gebogen en vastgezet met de haken aan de loodjes. Langs de aldus gebogen lat kon dan een lijn getrokken worden. De latten in deze kist lopen taps toe waardoor ze aan de einden makkelijker buigen. Zo kon bijvoorbeeld de sterkere kromming van het voorschip tegelijk uitgezet worden met de lichte kromming van het middenschip.
De strooklatten zijn gebruikt door Haike Pieters van der Werff aan de Langewijk te Drachten. Ze zijn altijd bewaard door zijn zoon Durk Lourens van der Werff, de vader van de schenkster.
Blijkens het etiket op de onderzijde van de kist was de 'Fabriek van Scheepsteekengereedschap' gevestigd aan de Hoogte Kadijk 116 te Amsterdam. Hiervan zijn verder geen vermeldingen terug te vinden.

Identificatie
Titel
Doos met 6 strooklatten gebruikt door Haicke Pietersz. van der Werff
Objectnummer
FSM-2009-045
Objecttype
 • Tekenmateriaal
 • Kisten
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
 • Tekenmateriaal
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021537
Over
Onderwerpen
 • Scheepsbouwtekeningen
 • Scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
3.7 cm
Hoogte
3.6 cm
Lengte
152.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Fabriek van Scheepsteekengereedschap
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden