Datering
Maker Onbekend

Roer van de fjouwer-acht Vrouwe Anna Beatrijs.

Roer, eikenhout, boven de waterlijn blank gelakt eronder in zwarte verf. De klik is versierd met een vergulde zon en tak tegen een donkere achtergrond. Op het roerblad twee vingerlingen waarvan de onderste onder water heeft gezeten en waarvan de vinger is afgebroken. Midden over het roer een derde stalen strip waarop geen sporen van roerbeslag, mogelijk alleen ter versteviging aangebracht. In de zandstrook en deels in het roer gaten die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een vierde metalen beslag. Tegen de achterkant van het roer een metalen vlaggenstokhouder. De strip die op de achterkant heeft gezeten is verwijderd.
De Vrouwe Anna Beatrijs werd in 1907 gebouwd als "Snoek" door Lantinga te IJlst. Opdrachtgever was P. Kuipers uit Workum. Na 40 jaar in de familie werd het schip doorverkocht aan de firma Wester in Grou waar zij in de verhuur belandt onder de naam "De Klomp". In 1956 wordt het scheepje gekocht door mevrouw C.J. van Alphen de Veer-van der Sijp te Oosterbeek. Zij vernoemde het schip "Vrouwe Anna Beatrijs" naar haar dochter. Na enige jaren (ca. 1964) gaat het schip over op Dr. J.W.C.M. van der Sijp die het laat opknappen bij de werf Admiraal te Giethoorn. Het roer is toen naar ontwerp van dhr. Van der Sijp vervaardigd. In 1971 werd het schip bij Piersma in Heeg grondig gerestaureerd. In 1996 werd het schip verkocht aan notaris N.P.C. van der Wijk.
literatuur: - Vermeer, Dr.ir. J., 'Tjotters en Boatsjes', Leeuwarden 1997 p. 170-173

Identificatie
Titel
Roer van de fjouwer-acht Vrouwe Anna Beatrijs.
Objectnummer
FSM-2007-143
Objecttype
  • Roeren
    Toestel (achter) aan een vaartuig, dienende om er de vereiste wending aan te geven.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020890
Over
Onderwerpen
  • Tjotters
    Boottype met ronde spantvorm soms gepiekt gebouwd dat ca. 1900 in Friesland algemene bekendheid kreeg. Oorspronkelijk gebouwd voor visserij en vrachtvervoer maar ook al vroeg voor pleziervaart gebruikt. (MARDOC)Een tjotter is het kleinste van de open ronde Friese zeilscheepjes met een lengte over de stevens van ten hoogste 5,4 m. (Wikipedia)
Werk
Breedte
125.0 cm
Hoogte
127.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden