Datering
Maker Onbekend

Mastwangbeslag van de tjotter Kloekie.

Mastwangbeslag. Twee U-vormige ijzeren beugels met in het liggende deel een uitsparing waarin de mastbout kan liggen.
De tjotter Kloekie (ex Frithjof, Haliotis) werd in 1884 gebouwd door E.H. van der Zee te Joure voor Jhr. H.L. van Haersma de With uit Oenkerk. Lengte 4,75 m en breedte 2,10 m. In 1960 is de Kloekie verloren gegaan bij een brand in de loods waar zij was gestald.
literatuur: - Vermeer, Dr.ir. J., 'Tjotters en Boatsjes', Leeuwarden 1997 p. 121, 122 - Waterkampioen jrg. 32 (1960), p. 668

Identificatie
Titel
Mastwangbeslag van de tjotter Kloekie.
Objectnummer
FSM-2006-109
Objecttype
  • Mastbeslag
    Alle metalen onderdelen aan een mast voor het bevestigen of ondersteunen van tuigonderdelen, touwwerk, blokken, klampen, zalings, rondhouten e.a.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020603
Over
Onderwerpen
  • Tjotters
    Boottype met ronde spantvorm soms gepiekt gebouwd dat ca. 1900 in Friesland algemene bekendheid kreeg. Oorspronkelijk gebouwd voor visserij en vrachtvervoer maar ook al vroeg voor pleziervaart gebruikt. (MARDOC)Een tjotter is het kleinste van de open ronde Friese zeilscheepjes met een lengte over de stevens van ten hoogste 5,4 m. (Wikipedia)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden