Datering
Maker Onbekend

Roer.

Roer. Hoge, halfronde kop. Twee schuingeplaatste roerhaken. Ook de helmstokverdikking in het roer is schuin geplaatst. Het helmhout ontbreekt.
Dat het roer een schuine voorzijde heeft duidt erop dat het roer aan een schuine achtersteven hing: een punter, een grundel of een Hollandse boot. De herkomst van het roer is niet bekend.
literatuur: - Ron de Vos 'Je leert pas echt zeilen in een veldschuit' in: Spiegel der Zeilvaart jrg. 21 (1997), nr. 6, pp. 19-24.

Identificatie
Titel
Roer.
Objectnummer
FSM-1984-213
Objecttype
  • Roeren
    Toestel (achter) aan een vaartuig, dienende om er de vereiste wending aan te geven.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005372
Over
Onderwerpen
  • Punters
    Te gebruiken voor kleine platbodems met weinig diepgang en vierkante uiteinden. Ze worden in ondiepe rivieren en stromen met een vaarboom voortgeduwd. (AAT)
  • Grundels
    Klein maar flink opgeboeid NoordHollands platboomd zeilvaartuig, met rechte vallende voorsteven en platte spiegel, eertijds gebruikt voor de visserij en het vervoer van landbouwproducten op binnenwateren. De grundel heeft een in de lengte gebogen vlak en een scheg voor en achter. Het boord valt open tot aan het berghout, het boeisel helt naar binnen. Als bedrijfsvaartuig had de grundel een kort plechtje voor de mast en was verder geheel. (aatned.nl)
  • Boerenbootjes
  • Hollandse boten
    Platboomde boot van het aaktype, in gebruik in geheel Nederland en België als bijboot voor binnenvaartuigen, voor de visserij, als veer en werkboot en voor de pleziervaart. De boot kon ook gezeild worden en was dan getuigd met een sprietzeil en voorzien van zwaarden en een roer. (aatned.nl)Voornamelijk in hout gebouwde boot, die veel als bijboot gebruikt werd. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
56.0 cm
Hoogte
87.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden