Datering
Maker Onbekend

Schilderij van een Friese smak bij Roptazijl.

Schilderij. Olieverf op paneel. Op de voorgrond links een Friese smak in stuurboord vooraanzicht. Het schip vaart ruime wind met alle zeilen aan de voorste mast gehesen. Rechts op het tweede plan een tjalk-achtig schip met ferrytuig (mogelijk een beurtschip) in bakboord vooraanzicht. Dit schip vaart aan de wind. Op de achtergrond rechts de haven van Roptazijl en links diverse schepen. Het paneel is gevat in een blank gelakte robbellijst.
Het schilderij is waarschijnlijk gebaseerd op een gravure van Adolf van der Laan uit ca. 1725. Die gravure heeft als onderschrift: 'Een Friesche Smack Nevens Ropsyl van 't Westen'. Bij aankoop zat er een plaatje op de lijst met als opschrift: 'Hollandse School 18e eeuw'.

Identificatie
Titel
Schilderij van een Friese smak bij Roptazijl.
Objectnummer
FSM-2007-041
Objecttype
  • Olieverfschilderijen
    Schilderingen in olieverf. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020788
Over
Onderwerpen
  • Smakschepen
  • Beurtschepen
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
  • Roptazijl
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
42.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA