Datering
Maker B. Huisman

Trotseerloodje van loodgieter B. Huisman te Sneek.

Trotseerloodje van loodgieter B. Huisman te Sneek. Vorm: wapenschild met beneden en aan de zijden puntige uitsteeksels. Voorstelling van de Waterpoort te Sneek met rechtsonder drie stuks loodgietersgereedschap (twee messen en een hamer). Boven de voorstelling van de Waterpoort het boogvormige opschrift "B. Huisman." Aan de achterzijde van het schild staan de letters "B", "H" en "S."
B. Huisman is loodgieter te Sneek.

Identificatie
Titel
Trotseerloodje van loodgieter B. Huisman te Sneek.
Objectnummer
FSM-2004-237
Objecttype
  • Trotseerloodjes
    Lapje lood dat de loodgieter aanbrengt over spijkers waarmee loodwerk is bevestigd om inwateren tegen te gaan. Meestal in schild- of medaillonvorm in een giettang vervaardigd. Het draagt gewoonlijk de initialen of naam van de loodgieter, een jaartal en een afbeelding van gereedschap (pomp, leidekkershamer e.d.). Ook: dakloodje, traceer-, traseer-, tranceer-, transeerlood(je). (Haslinghuis)
  • Bouwmateriaal
    Bouwmaterialen zijn organische en anorganische materialen die worden gebruikt bij de bouw en later herstel of onderhoud van gebouwen. (Conservation Dictionary)Stof, natuurlijk of kunstmatig vervaardigd, geschikt en gebruikt voor de constructie, beschutting en versiering van een gebouw. Allereerst behoren tot de bouwmaterialen: hout, (natuur- en bak)steen, beton, kalk, zand, cement, leien, dakpannen en andere gebakken materialen, ijzer en staal, lood en zink en vervolgens glas, gips, pleister, verf, tegels en kunststoffen. Tot in XIX werden alle materialen met de hand gevormd en bewerkt, sedertdien toenemend industrieel en machinaal. Bouwmaterialen worden vaak over grote afstanden vervoerd, vroeger in hoofdzaak over water. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019774
Over
Onderwerpen
  • Waterpoort
    Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
  • Sneek
  • Poorten
    Poorten zijn de delen van een omheining die toegang geven tot een terrein zoals een klooster, kasteel, hofje, tuin of begraafplaats. De poort is meestal uitgevoerd in steen (gemetseld of natuursteen). De poort vormt een van de grond opgaande opening in een muur(deel) en is boogvormig of horizontaal afgedekt. De poort kan een deur of hek bevatten. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
6.0 cm
Hoogte
7.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. B. Huisman
Datering
Materiaal
  • Lood
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden