Datering
Maker Onbekend

Plaquette, zeilprijs, uitgeloofd bij de Princenhoftocht van een onbekend jaar.

Plaquette. Geperst metaal met emaille. Voorstelling van een een zeiljacht op wijd water met links bomen en op de achtergrond een geëmailleerde afbeelding van een zon. Onder de voorstelling het opschrift "Nationale Princenhoftocht". Vier schroefgaten.
De plaquette van de Princenhoftocht is afkomstig uit de prijzencollectie van C.P. Smit te Menaldum.
De eerste “Nationale Princenhoftocht” vond plaats op Hemelvaartsdag 3 juni 1943 en werd georganiseerd door zeilcub de Watergeus uit Dokkum. Vertrekpunt was hotel Princenhof in Earnewald, controlepunt was het Theehuis te Grou. Er werd zowel een wedstrijd als een toertocht uitgeschreven. De tweede editie was op 13 augustus 1945. De derde editie werd gehouden over twee dagen: 12 en 13 augustus 1946. Er was toen een internationale wedstrijd tussen Nederland en Engeland in de Olympiajollen, een wedstrijd tussen Holland en Friesland in de valkenklasse en een nachtwedstrijd bij bengaals vuur. De tweede dag was er een prestatietocht voor motorboten en de toertocht voor zeilboten. Zeilclub de Watergeus organiseerde nog twee edities in 1947 en 1949. Latere tochten werden georganiseerd vanuit Grou door o.a. Watersportvereniging De Meeuwen uit Leeuwarden.

Identificatie
Titel
Plaquette, zeilprijs, uitgeloofd bij de Princenhoftocht van een onbekend jaar.
Objectnummer
FSM-2001-512
Objecttype
  • Plaquettes
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017860
Over
Onderwerpen
  • Princenhoftocht
  • Zeiltoertochten
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
6.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA