Datering
Maker Onbekend

Roerklik. Afkomstig van een Friese schipper.

Roerklik. Bol model. De wangen van de klik zijn versierd met snijwerk in reliëf: eikentak met bladeren en twee eikels. De klik is overwegend groen. het snijwerk is meerkleurig beschilderd: de achtergrond wit, de takken bruin, de bladeren groen en de eikels geel en rood. In de voorkant van de klik een gat. Aan de onderkant een metalen bevestigingsplaat.
De schenkers hebben de klik gekregen van een schipper uit Friesland, zodat mag worden aangenomen dat ook de klik uit Friesland afkomstig is.
literatuur: - J.K. Kuipers, 'Roerklikken of -koppen' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum, 1978, pp. 43-46.

Identificatie
Titel
Roerklik. Afkomstig van een Friese schipper.
Objectnummer
FSM-1997-095
Objecttype
 • Roerklikken
  Vorm van scheepssier. Los sierstuk, op de bovenzijde van het roer bij diverse zeilschepen. (De Binnenvaart)
 • Roersier
 • Scheepssier
  Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015431
Werk
Breedte
7.0 cm
Hoogte
16.0 cm
Lengte
88.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA