Datering
Maker Onbekend

Amsterdamse meester - signet (alliantiewapens) met zilveren handvat.

Signet of lakstempel van koper met harpvormige, met zilveren handgreep. Het stempel drukt twee alliantiewapens af: het mannelijk wapen is overdwars gedeeld, het vrouwelijk in vieren. De figuren in de velden zijn moeilijk te herkennen.
De schenkster woonde met haar zuster in Eefde in een huis met de naam 'Kleinzand', genoemd naar de gracht in Sneek, waaraan hun ouders hadden gewoond.
literatuur: - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1963, p. 13 - Ruud van der Neut 'Impressies van het verleden' in: Tableau jaargang 19 (1996) nr. 1, pp. 80-85.

Identificatie
Titel
Amsterdamse meester - signet (alliantiewapens) met zilveren handvat.
Objectnummer
FSM-Z-057
Objecttype
 • Signetten
  Franse lintjes, meestal gemaakt van zijde. (AAT-Ned)
 • Stempels
  Gereedschap met een ijzeren steel. zoals ook beitels die hebben. Onderaan zijn enkele korte rijen punten op de wijze van een bouchardhamer ; Beitels die los aan de steel bevestigd zijn maar zo dat ze niet draaien kunnen. De stokbeitel dient om met behulp van een hamer ijzeren platen af te hakken. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014208
Over
Onderwerpen
 • Heraldiek
  Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
Werk
Breedte
2.0 cm
Hoogte
3.0 cm
Lengte
2.8 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden