Datering
Maker Hidsert Jans Lauswolt

Hidzert Jans Lauswolt, Sneek - Zilveren brandewijnskom uit 1694.

Brandewijnskom. Gebombeerd van vorm: acht vlakken. In één van de vlakken is een familiewapen gegraveerd: gekroond wapenschild met drie eikels boven elkaar. Rondom het wapen twee bladertakken die aan de onderkant bijeen worden gehouden door een lint. De oren zijn gegoten en open gewerkt: putti op bloemenmand. Voet: acht lobben en aan de bovenkant (het verjongende deel) accanthusloof. Dit loof wordt voortgezet in de bodem van de kom.
Het wapen is mogelijk dat van de familie Tromp. Hidsert Jans Lauswolt. Zoon van Joannes Jans Lauswolt en Bontie Idses. Trouwde (1) te Sneek met Maria Jans Coppens, komende van Beetsterzwaag. Trouwde (2) in 1679 met Lolckjen Pyters. Trouwde (3) in 1691 met Jancke Cornelis Pophornstra. Burger van Sneek op 17 maart 1682, komende van Heerenveen, waar hij al in 1667 Meester was. In het Sneker gilde opgenomen op 5 mei. Laatste vermelding: 1715. De brandewijnskom is op 20 september 2004 geveild (kavelnr. 325) voor € 2600. De kom is toen waarschijnlijk gekocht door John Endlich die de kom heeft verkocht aan het museum. Het familiewapen is niet exact te herleiden, maar het zou van de familie Tromp kunnen zijn.

Identificatie
Titel
Hidzert Jans Lauswolt, Sneek - Zilveren brandewijnskom uit 1694.
Objectnummer
FSM-2004-356
Objecttype
  • Brandewijnskommen
    Twee-orig, van oorsprong zeventiende-eeuws zilveren kommetje waaruit brandewijn werd gedronken, maar in kerken wel wordt/werd gebruikt als collecteschaaltje.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020103
Over
Onderwerpen
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
Werk
Breedte
12.5 cm
Hoogte
8.5 cm
Lengte
25.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Hidsert Jans Lauswolt
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden