Datering
Maker Onbekend

Schort van witte, doorgestopte tule.

Schort. Witte tule, versierd met doorstopwerk: bloem- en bladmotieven langs de onderrand en strooimotieven over de rest van de schort. De strooimotieven zijn dezelfde als die in de tipdoek met 1993-204. De zijkanten zijn afgewerkt met een kantprand. Sluiting: veter door een zoom.
De schort heeft een zodanige hoogte dat mag worden aangenomen dat de schort werd gemaakt in de empire-tijd. Bij de Friese streekdracht voor vrouwen werd de schort toen namelijk gedragen met de band vlak onder de buste. Na de empiretijd werden schorten om de middel gedragen. Uit de familie-overlevering is bekend dat de schort werd gedragen door Jeltje Jans Helder (geboren 5 jan. 1830 te Sybrandahuis en aldaar overleden op 30 okt. 1897) toen zij op 16 mei 1867 te Rinsumageest trouwde met Frans Martens Miedema (geboren 27 jan 1822 en overleden 13 jan 1895). Het zijn de grootouders van mevr. G. Sustring-Sytsma. De schort is vaak gebruikt voor het tonen van het Fries Kostuum, ondermeer bij bezoeken van Koningin Wilhelmina aan West Dongeradeel en van Koningin Juliana aan Dokkum.

Identificatie
Titel
Schort van witte, doorgestopte tule.
Objectnummer
FSM-1993-201
Objecttype
 • Schorten
  Het uitschakelen van het heien in een oliemolen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013587
Over
Onderwerpen
 • Aalsum
Werk
Breedte
97.0 cm
Hoogte
108.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Tule
  Textiel gemaakt van dunne zijde, polyamide of kunstvezel waarvan de mazen zeshoekig zijn; wordt gebruikt voor hoeden, sluiers, balletpakken en damesjurken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA