Datering
Maker Onbekend

Een schort van witte neteldoek.

Schort met bovenstuk. Witte neteldoek. Rechte zijranden en geschulpte onderrand. Versierd met ingenaaide randen en met broderiewerk. In het bovenstuk drie stolplooien en een geschulpte bovenrand die is versierd met broderiewerk. Sluiting: twee drukknopen in de taille en twee schouderbanden met drukknopen aan de uiteinden. Aan de puntvormig afgewerkte schouderbanden is een katoenen versiering in kwastvorm, waarin zijde is verwerkt.
De schort is afkomstig uit de familie Santema te Scharnegoutum.

Identificatie
Titel
Een schort van witte neteldoek.
Objectnummer
FSM-2001-596
Objecttype
 • Schorten
  Het uitschakelen van het heien in een oliemolen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017981
Over
Onderwerpen
 • Scharnegoutum
Werk
Breedte
54 cm
Hoogte
98 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Neteldoek
  Neteldoeken zijn weefsels gemaakt van betrekkelijk licht katoenen weefsels in een effen binding. Voor het invoeren van katoen werd het doek geweven van garens, die uit brandnetelvezels waren gesponnen. Neteldoek komt zoewel ongebleekt als gebleekt, geverfd of gedrukt voor. Vaak wordt neteldoek gebruikt voor bedbehangsels en draperieeen. (Winkler Prins Encyclopaedie, Elsevier, 1954 zesde geheel nieuwe druk)
Techniek
 • Naaiwerk
  Verwijst naar een werk dat wordt gemaakt door te naaien: het stikken, vastmaken, bevestigen of samenvoegen van lagen of stukken textiel, leer of andere materialen door een draad, touw of andere vezel door het materiaal te halen met behulp van een naald of een priem. Het kan ook verwijzen naar materiaal dat genaaid moet worden of naar de steken of zomen van alles wat is genaaid. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA