Datering
Maker Onbekend

Jacobakannetje, gevonden in de Marktstraat te Sneek.

Jacobakannetje. Grijs steenwerk (hardgebakken aardewerk). Rank van vorm: smalle buik en wijde hals. Op de buik horizontale ribbels. De kan heeft één oor. De cilindervormige hals is afgebroken.
Het kannetje is in de jaren zestig gevonden bij graafwerkzaamheden in de Marktstraat te Sneek. Jacobakannetjes zijn gemaakt van steengoed. Ze zijn rank van vorm: smalle buik en wijde hals. De buik is versierd met horizontale ribbels. Ze werden in Duitsland gemaakt, vaak te Siegburg bij Keulen.
literatuur: - J.G.N. Renaud 'De zogenaamde Jacobakannetjes' in: Oudheidkundig Jaarboek B.N.O.B. 4de serie, nr. 10 (1941), pp. 16-20 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1993, p. 25

Identificatie
Titel
Jacobakannetje, gevonden in de Marktstraat te Sneek.
Objectnummer
FSM-1993-016
Objecttype
  • Jacobakannen
  • Kannen
    Handzaam, conisch of cilindervormig, of zich in het midden buikvormig verwijdend vaatwerk met een handvat of oor en een tuit (van metaal, porselein, steen, aardewerk, kunststof, glas of hout) om vloeistoffen uit te schenken en voor het gebruik in gereed te houden (van verschillend model ook als siervoorwerp; vroeger op melkkarren van grote afmetingen en vaasvormig, met deksel) (Van Dale)
  • Bodemvondsten
    Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013514
Over
Onderwerpen
  • Marktstraat
  • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
9.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Steengoed
    Steengoed of gres is een vorm van keramiek, dat wordt gemaakt van een kostbare kleisoort - gresklei- die kan worden afgebakken bij hogere temperaturen (1200-1300°C); hierbij versintert de klei, nadat keukenzout of soda aan het bakproces is toegevoegd. Het product is geschikt voor het bewaren van vloeistoffen doordat het materiaal niet poreus is. Keramiek wordt pas steengoed genoemd als het op een temperatuur van meer dan 1200 graden Celsius is gebakken. Goede klei voor deze producten is: kaolien (China-clay), een fijne witbakkende kleisoort.Hard en dicht keramisch product, overgangsvorm tussen aardewerk en porselein. Als gevolg van de sterke sintering is de poreusheid zeer laag. Sedert XI toegepast voor gebruiksvoorwerpen (Steinzeug). Dit materiaal werd ook als vloersteentje gebruikt, onder meer rond stookplaatsen. In de Achterhoek zijn die bekend onder de naam potscheur en aan de andere zijde van de Duitse grens als esterkes. Zij zijn gemaakt in Stadtlohn en Vreden. Ook in Zuid-Limburg werden ze gebruikt; hier zijn ze afkomstig uit Raeren bij Aken. Sedert XIX is het materiaal veel gebruikt voor afvoerbuizen, lekdorpeltegels ( lekdorpel) e.d., voorzien van een bruine laag zoutglazuur. (Haslinghuis)Steengoed is een nogal grof soort ceramiek dat gedeeltelijk is gesinterd door verhitting tot ca 1250ºC, maar dat een zekere porositeit heeft behouden. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA