Datering
Maker Onbekend

Koperen trommel voor het bewaren van scheepspapieren van Jan Hugo Schippers.

Archieftrommel. Geel koper. Rechthoekig van vorm. Met scharnierbaar deksel, waarop een schildje met de inscriptie 'J.H. Schippers'.
De trommel werd gebruikt voor het droog bewaren van scheepspapieren. Afkomstig van de overgrootvader van de verkoopster, kapitein Jan Hugo Schippers (1811-1872). Jan Hugo Schippers was ondermeer kapitein van de bark Margaretha Catharina en het fregat Elisabeth Antonia (scheepsportretten in het Museum). Hij was getrouwd met Alida Catharina Ruyter (1811-1877). Hun dochter Alida Catharina Schippers (1842-1875) trouwde met Sjoerd Tjebbes Deinum (Workum, 22 sep. 1838 - vermoord Madeira 18 juli 1882, aan boord van de Johanna Margaretha), zoon van Tjebbe Sjoerds Deinum (overl. Kaap de Goede Hoop 2 april 1856) en Grietje de Boer (overl. Workum 1890). Dochter Alida van Sjoerd Tjebbes Deinum, trouwde met Martinus Risselada. Het zijn de ouders van de verkoopster.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1977, p. 15

Identificatie
Titel
Koperen trommel voor het bewaren van scheepspapieren van Jan Hugo Schippers.
Objectnummer
FSM-1977-002
Objecttype
 • Archieftrommels
 • Trommels
  Tamboeren zijn ringvormige of polygonale onderbouwen waarop koepels rusten. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012862
Over
Onderwerpen
 • Scheepspapieren
Werk
Breedte
12.5 cm
Hoogte
26.0 cm
Lengte
39.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA