Datering
Maker Onbekend

Blikken trommel met afbeelding van een gaffelschuit in bij haven van Harlingen

Blikken trommel. Rechthoekig van vorm. Op de deksel in druk en reliëf een afbeelding naar een ets van Adolf van der Laan. Een gaffelschip verlaat de haven van Harlingen terwijl een kleiner scheepje juist binnenvaart. Op de achtergrond een schip met spriettuig en diverse andere schepen. De zijkanten zijn voorzien van een blauw marmermotief.
De afbeelding is een reproduktie van prent nr. 11 uit de serie 'Zee, Land, een Stroom Lust' van Adolf van de Laan uit ca. 1720. Het onderschrift bij die gravure luidt: 'Een Gaffel Schuyt, en de Have van Harlingen'. Zie objectnummer FSM-2012-169.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1987, p. 55

Identificatie
Titel
Blikken trommel met afbeelding van een gaffelschuit in bij haven van Harlingen
Objectnummer
FSM-2007-100
Objecttype
 • Koektrommels
  Afgedekte houders in verschillende vormen, voornamelijk bestemd voor het bewaren van koekjes. (AAT-Ned)
 • Trommels
  Tamboeren zijn ringvormige of polygonale onderbouwen waarop koepels rusten. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020847
Over
Onderwerpen
 • Gaffelaars
  Gaffelvisschuiten zijn schepen die een grootzeil met staande gaffel, maar zonder giek voeren. Verwant is de bezaanvisschuit. (De Binnenvaart)Rondgebouwd vissersvaartuig dat een gaffeltuig voert. De romp heeft een vrij sterke zeeg. Ze voeren vooral vanuit Middelharnis, Zwartewaal ('Zwartewaalse gaffelaar') en Pernis in de periode 1700-1850. (MARDOC)Een Gaffelaar is een voorloper van de tjalk, en had veel overeenkomst met de Friese palingaken. (Wikipedia)
 • Harlingen
 • Gravures
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Werk
Breedte
16.0 cm
Hoogte
4.5 cm
Lengte
24.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Blik
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden