Datering
Maker Onbekend

Scepter, gebruikt bij het vissen op een Staverse jol.

Scepter. Groot, open model, van rond ijzer.
De scepter is afkomstig van een Staverse jol en werd gebruikt bij het vissen. De afmetingen zijn groot omdat tijdens het vissen het zeil (met giek en gaffel) er ook wel eens werd ingelegd. De schenker had samen met zijn vader, Meindert de Groot, een zeilmakerij te Stavoren. Meindert Aukes de Groot. Geboren 8 dec. 1879 te Workum en overleden 18 aug. 1970 te Stavoren. Zoon van Auke Atses de Groot 91847-1926) en Tjaltje Jans Bosch (1847-1931). Vader was schipper op de palingaken Maria en Herstelling van het kantoor Workum. Meindert vestigde zich in 1903 in Stavoren als zeilmaker, eerst aan de Schans en sinds 1910 aan de Noord. Hij had het vak geleerd bij Piet de raadt in Velsen-IJmuiden. Meindert had zeven broers. De meeste daarvan werden schipper: Atse voer eerst op de palingaken en later op een eigen houten tjalk en een klipper, Jetse had de klipper Ambulant, Sipke, Jan en Hendrik waren beurtschipper. Alleen broer Meinte was smid en broer Gerben was timmerman. Meindert Aukes de Groot trouwde op 11 aug. 1910 met Grietje Jans Visser. Ze kregen vier kinderen, waarvan de derde de enige zoon was: Auke. Auke de Groot, geboren 4 april 1918. Hij trouwde op 5 juni 1941 te Hoogkerk met Geeje Hendriks Groen. Hij nam de zeilmakerij van zijn vader over.

Identificatie
Titel
Scepter, gebruikt bij het vissen op een Staverse jol.
Objectnummer
FSM-1982-413
Objecttype
 • Scepters
  Sierlijk bewerkte, kostbare staf als symbool van vorstelijk gezag. Niet zelden attribuut van een Mariabeeld. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012526
Over
Onderwerpen
 • Staverse jollen
  Oorspronkelijk een Fries vissersvaartuig vooral voor de visserij op paling en ansjovis, maar ook op haring en bot. De eerste zijn gebouwd omstreeks 1870, toen de ansjovisvisserij grote opgang maakte. Omstreeks 1951 zijn ze verdwenen. Deze eerste jollen hadden een ronde kop en geen uitstekende onderdelen. Ze waren geheel open. Na 1900 werden ze groter en de overnaadse beplanking werd gladboordig gelegd. De voorsteven was gebogen, het achterschip was gebouwd met een hartvormige, bijna verticaal staande spiegel. Achter de mast was het ruim, waarin eventueel een bun was gebouwd. (aatned.nl)
 • Jollen
  Algemene benaming voor sommige kleine, meestal open roei- en zeilvaartuigen, doorgaans met een platte spiegel. (MARDOC)
 • Vissersschepen
  Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
35.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
77.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden