Datering
Maker Onbekend

Bruin getaand sprietzeil van een wyldsjitter.

Sprietzeil van een wyldsjitter. bruin getaande katoen. Bovenlijk en onderlijk zijn verstevigd met touw, evenals het voorlijk en de hoeken van het achterlijk. Aan het achterlijk touwen ter bevestiging van het zeil aan de mast. Bovenachter en benedenvoor een metalen ring voor de spriet.
Het sprietzeil is geplaatst op de wyldsjitter in de Hooiblokzaal. Het is niet bekend waar het bruine zeil vandaan komt.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1995, p. 27

Identificatie
Titel
Bruin getaand sprietzeil van een wyldsjitter.
Objectnummer
FSM-1995-297
Objecttype
 • Zeilen
  Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
 • Sprietzeilen
  Het sprietzeil is een vierhoekig langsscheeps grootzeil. De achter- en bovenkant van het zeil worden door een diagonaal geplaatst rondhout (de spriet) aan de nokhoek uitgehouden. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012499
Over
Onderwerpen
 • Wyldsjitters
  Een Friese boot uitgerust voor de jacht (‘wildschieter’). Het was uitgerust met een groot ganzenroer dat op de voorsteven werd gelegd. (MARDOC)De Wildschieter/Wyldsjitter, een 1gangsboot met een beetje plat en gestrekt uiterlijk, ingebruik bij jagers en vissers. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
150.0 cm
Hoogte
250.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Touw
  Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden