Datering
Maker Abraham Hulk

Boeier met sprietzeil

Boeier met sprietzeil

Gedetailleerde beschrijving

Links op het paneel staat een stuk houten zeewering met daarop drie figuren. Achter de zeewering is een toren van een achterliggende stad te zien. Voor de zeewering is de kustlijn zichtbaar. Rechts op het paneel vaart een boeier naar linksachter. In de boot zitten twee figuren. in de achtergrond zijn nog enkele schepen te zien. Het werk heeft een lage horizon. Boven het tafereel hangen grote wolken waardoor de zon heenbreekt. Het paneel is heel egaal geschilderd, alleen in de wolkenparij is penseelvoering te herkennen.; Versozijde: Lijst l.b. (donkere verf?) 'R 321', m.b. (donkere verf?) ZZM 6138-1957', Paneel b. witte verf 'ZZM-1957-6138', l.m. etiket af afgescherud rood/zwarte inkt 'Collectif', m.o. wit krijt '15'. LIJST: Pate, 4 open verstekken.

Identificatie
Titel
Boeier met sprietzeil
Objectnummer
006138
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12178
Over
Onderwerpen
  • Boeier
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
  • Zeegezicht
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Werk
Breedte
28.0 cm
Hoogte
20.0 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Abraham Hulk (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 6 juni 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bussum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden