Datering
Maker Onbekend

Bronzen gewicht.

Bronzen gewicht. Conisch van vorm met overkragende bovenrand. Bovenvlak voorzien van de letters SS en de ijkmerken 1798, 1807, 1809 en 1811. Tweeponds standaardgewicht van de tweede rang. Onder de bodem: 2 P 226 C (onbekend merk).
Het gewicht werd aangetroffen op de zolder van het stadhuis. De mogelijkheid bestaat dat het gewicht werd gebruikt als standaardgewicht van de stad Sneek. (SS = Standaard Sneek). Voor de invoering van het metrieke stelsel in 1820 werden maten en gewcihten per grietenij of stad geijkt. Daarvoor moesten in het stadhuis een aantal standaarden aanwezig zijn.
literatuur: - Ingekomen brieven d.d. 10 sept. 1988 (M.A. Holtman, Kantens)

Identificatie
Titel
Bronzen gewicht.
Objectnummer
FSM-V-006
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012148
Over
Onderwerpen
  • Sneek
Werk
Hoogte
5.4 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Brons
    Een reeks bruinachtige kleuren die lijken op de kleur van het metaal brons, een legering van koper en tin. (Archeological Base Register)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA