Datering
Maker Onbekend

Kop en schotel met opschrift: 'J. Veen & Co. Cacao Fabrikanten Sneek'.

Kop en schotel. Wit aardewerk. De schotel heeft een gouden rand en in zwart de opdruk 'J. Veen & Co. Cacao Fabrikanten Sneek'. De kop heeft in bruin een afbeelding van een cacaobonenplant en in zwart hetzelfde opschrift als op de schotel.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1964, p. 23 - Sneeker Nieuwsblad 16 maart 1964

Identificatie
Titel
Kop en schotel met opschrift: 'J. Veen & Co. Cacao Fabrikanten Sneek'.
Objectnummer
FSM-M-157
Objecttype
 • koppen en schotels
 • Koppen
  Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor. Waarschijnlijk ontleend aan Laatlatijn cuppa ‘drinkbeker.(Wikipedia)
 • Schotels
  Algemene term voor open, ondiepe houder, die soms is voorzien van een deksel. De spiegel is enigszins dieper dan een blad.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011703
Over
Onderwerpen
 • Chocoladefabrieken
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
7.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Porselein
  A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA