Datering
Maker Onbekend

Gedenksteen uit de Chocoladefabriek van J. Veen te Sneek.

Steen uit de chocolade- en cacaofabriek van J. Veen aan de Grote Kerkstraat 10 te Sneek. De tekst: 'De meesterknecht der firma Veen / heeft hier gelegd den eersten Steen / Meer dan een halve eeuw stond hij / met trouw en kunde haar ter zij / En nog bereidt hij vroeg enlaat / De Veens Cacao en Chocolaad / Arnoldus Kramer is de man / Van wiens men dit getuigen kan! / 5 juni 1900'.
Antonie Veen dreef sinds 1816 een handel in Koloniale Waren aan het Leeuwenburg te Sneek. De zaak breidde zich uit tot een fabriek met koffiebranderij, tabakskerverij etc. en later bakkerijgrondstoffen. Broer Jan Veen stichtte in 1829 in Koog aan de Zaan een Chocoladefabriek, en vestigde zich in 1855 ook op het terrein van A. Veen te Sneek. Rond 1900 nam Remmert Pieper uit Wormerveer de zaak van de broers over. Toen rond 1950 de zaak sloot is de winkelinventaris verkocht aan het Openluchtmuseum te Arnhem.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1964, p. 23 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1985, p. 36

Identificatie
Titel
Gedenksteen uit de Chocoladefabriek van J. Veen te Sneek.
Objectnummer
FSM-1985-067
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004390
Over
Onderwerpen
  • Chocoladefabrieken
  • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
50.0 cm
Lengte
77.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hardsteen
    Hardsteen is een kalksteen met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. De steensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van crinoïden, diertjes met een kalkskelet, die veelal op de zeebodem leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen is dus een aaneenkitting van crinoïden in een cement van microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten (koolstof).
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA