Datering
Maker O. Lindenberg

Ruimer. Afkomstig uit de nalatenschap van mastmaker Jan Visser uit Sneek.

Ruimer. Achtzijdige schacht. Lang taps toelopend blad. Vast houten dwars-handvat.
De ruimer is afkomstig uit de nalatenschap van Jan Visser, in Sneek beter bekend als 'groate Jan'. Hij was mastmaker in dienst van de mast- en blokmakerij van Sybren Kuipers aan de Eerste Oosterkade te Sneek. Jan Visser overleed in maart 1996. Een ruimer wordt gebruikt om bestaande gaten ruimer te maken en/of taps te maken.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1996, p. 22

Identificatie
Titel
Ruimer. Afkomstig uit de nalatenschap van mastmaker Jan Visser uit Sneek.
Objectnummer
FSM-1996-070
Objecttype
 • Spitsboren
  Een spitsboor is een z.g. opruimer om geboorde gaten passend te maken voor de klinknagels.(bron: Het Scheepvaartmuseum)
 • Boren
  Werktuig met aan het uiteinde een smal puntje waarmee draaiende een rond gat gemaakt kan worden in een harde stof. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011013
Over
Onderwerpen
 • Mastmakerijen
 • Sneek
Werk
Breedte
28.0 cm
Hoogte
35.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. O. Lindenberg
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden