Datering
Maker Onbekend

Dissel. Afkomstig uit de nalatenschap van mastmaker Jan Visser uit Sneek.

Dissel. Plat hakblad. Aan de andere kant een hamerkop. Rechte steel, die niet meer past in de schacht. De steel is bovendien gebarsten. Het merk is onleesbaar.
De dissel is afkomstig uit de nalatenschap van Jan Visser, in Sneek beter bekend als 'groate Jan'. Hij was mastmaker in dienst van de mast- en blokmakerij van Sybren Kuipers aan de Eerste Oosterkade te Sneek. Jan Visser overleed in maart 1996.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1996, p. 22

Identificatie
Titel
Dissel. Afkomstig uit de nalatenschap van mastmaker Jan Visser uit Sneek.
Objectnummer
FSM-1996-065
Objecttype
 • Dissels
  Dissels zijn bijlen, waarvan het hol gebogen blad dwars op de steel geplaatst is en naar de steel toe gekromd is.
 • Bijlen
  Gebruiksvoorwerp bestaande uit een aan één zijde scherp geslepen rand of snede, dienende om te snijden, hakken en te splijten. Bevestigd aan een houten steel door middel van een koker of 'huis'. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011826
Over
Onderwerpen
 • Mastmakerijen
 • Sneek
Werk
Breedte
10.0 cm
Hoogte
65.0 cm
Lengte
26.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden