Datering
Maker Anne Jans Visser

Anne Jans Visser - Beschilderd marmeren plaatje: palingaak en familiewapen.

Beschilderd marmeren plaatje. Het plaatje heeft de vorm van een wapenschild. In het midden een voorstelling van een palingaak op het Heegermeer. Onder de voorstelling een snoek en een baars, omgeven door vier palingen. Rechtsboven het wapen van de familie Visser. Het wapen is in drieën gedeeld: linksboven een gouden halve adelaar op blauw, rechtsboven een gouden zeilschip op blauw, onder een gouden vis op rood.
Anne Jans Visser. Geboren Heeg 1 aug. 1841. Overleden Heeg 17 maart 1909. Gehuwd op 16 dec. 1868 met Hinke van der Wal (1843-1917). Bij zijn huwelijk was Anne Jans Visser koopman, later werd hij zeehandelaar genoemd.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1969-1970, pp. 31-35.

Identificatie
Titel
Anne Jans Visser - Beschilderd marmeren plaatje: palingaak en familiewapen.
Objectnummer
FSM-G-243
Objecttype
 • Schilderijen
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010982
Over
Onderwerpen
 • Palingaken
  Heegeraak, soms ook een Lemmeraak of ander type, waarmee men men paling naar Engeland gebracht werd of die in verband met de palinghandel permanent in Londen gemeerd lagen. (debinnenvaart.nl)
 • Heeg
 • Heraldiek
  Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
Werk
Breedte
13.0 cm
Hoogte
15.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Anne Jans Visser
Datering
Materiaal
 • Steen
  Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden