Datering
Maker Onbekend

Stakelpot van een palingaak.

Stakelpot. Rood koper. Conisch van vorm. Het deksel steek ver uit boven de pot. Op het deksel een verticaal geplaatste steel van gedraaid hout. Aan het deksel is aan de onderkant een stang met verdikking bevestigd. Aan de wand een handvat met houten handgreep.
De stakelpot is afkomstig uit Makkum. Stakelpotten werden gebruikt als lampen. Rond de stang aan het deksel werd lampekatoen gewikkeld. Dat werd gedrenkt in terpentijn of pek en kon op twee manieren licht geven. Ten eerste kon de prop katoen direct worden aangestoken zodat men een fakkel had. Die kon dan in de pot gedoofd worden. Ook was mogelijk het deksel op de pot te houden en de katoen te geleiden door een tuit zodat er een soort olielamp van gemaakt werd. Aangezien deze stakelpot geen tuit heeft, mag worden aangenomen dat deze stakelpot alleen werd gebruikt als fakkel.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1964, p. 19

Identificatie
Titel
Stakelpot van een palingaak.
Objectnummer
FSM-J-272
Objecttype
 • Stakelpotten
 • Lampen
  Verlichtingsmiddelen met een houder voor de brandstof voor de verlichting, meestal vet of olie. De benaming wordt ook gebruikt voor lampen die met een aparte energiebron zijn verbonden, zoals gas of elektriciteit. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012770
Over
Onderwerpen
 • Palingaken
  Heegeraak, soms ook een Lemmeraak of ander type, waarmee men men paling naar Engeland gebracht werd of die in verband met de palinghandel permanent in Londen gemeerd lagen. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
34.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA