Datering
Maker Onbekend

Geitouwblok.

Geitouwblok. Eén pokhouten schijf. Geen beslag (dus ook geen haak en geen handsvot). Het peervormige blok heeft in de kop een gat, evenwijdig aan het schijfgat (kinnebaksblok). In dat gat een touwstrop met een touw van ongeveer een meter lang. Gebruikt als staartblok: het touw kon overal aan boord vastgezet worden.
De herkomst van het blok is niet bekend.

Identificatie
Titel
Geitouwblok.
Objectnummer
FSM-J-205
Objecttype
  • Geitouwblokken
  • Staartblokken
  • Kinnebaksblokken
    Eénschijfsblok waarvan het huis aan één zijde ten dele open is zodat men direct een loper op de schijf kan leggen. Het blok is veelal voorzien van een zogenaamde overval waarmee de opening kan worden afgesloten.
  • Blokken
    Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
  • Tuigage
    Alles wat dient om een schip op te tuigen, het rondhout, touwwerk en de zeilen van een schip. Wordt ook wel want genoemd.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010869
Werk
Breedte
5.0 cm
Hoogte
19.0 cm
Lengte
9.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Pokhout
    Pokhout is een zware harde tropische houtsoort uit Amerika. Dit hout wordt per kg verkocht. Pokhout ontleent zijn naam aan de groene vlekken die in de donkere ondergrond voorkomen. Deze houtsoort wordt gebruikt voor rollen, katrollen, tanden in kamwielen, ed. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden