Datering
Maker Onbekend

Kinnebaksblok of boelijnblok. Opgevist uit de Noordzee.

Kinnebaksblokof Boelijnblok. Eén houten schijf op houten as met knop en spie. In de kop van het blok een gat haaks op het schijfgat met uitsparingen voor een strop. Onder aan het blok sporen van ijzeren beslag. Het hout is door het langdurige verblijf onder water sterk uitgebeten en het ijzeren beslag is volledig weggeroest
Het blok is door dhr. Vlig uit de Noordzee opgebaggerd.

Identificatie
Titel
Kinnebaksblok of boelijnblok. Opgevist uit de Noordzee.
Objectnummer
FSM-2005-277
Objecttype
  • Kinnebaksblokken
    Eénschijfsblok waarvan het huis aan één zijde ten dele open is zodat men direct een loper op de schijf kan leggen. Het blok is veelal voorzien van een zogenaamde overval waarmee de opening kan worden afgesloten.
  • Blokken
    Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
  • Tuigage
    Alles wat dient om een schip op te tuigen, het rondhout, touwwerk en de zeilen van een schip. Wordt ook wel want genoemd.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020426
Werk
Breedte
20 cm
Hoogte
52 cm
Lengte
20 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden