Datering
Maker Onbekend

Tweeschijfs houten blok met stalen bescherming tegen schavielen.

Blok. Twee houten schijven. Buitenbeslag met twee beugels over de as. De kanten van de wangen en de plaat tussen de schijven zijn voorzien van stalen versterkingen waarvan één ontbreekt. Het blok is mede hierdoor ruim breder dan de schijven. Aan één beugel een gesmede haak. De as word geborgd met een vierkante moer.
De herkomst van het blok is schenkster niet bekend. Mogelijk dienden de stalen strips op de wangen ter bescherming als het blok over een ruw oppervlak gleed. De doorgestoken lijn bleef dan vrij van dat oppervlak.

Identificatie
Titel
Tweeschijfs houten blok met stalen bescherming tegen schavielen.
Objectnummer
FSM-2011-204
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022187
Over
Onderwerpen
  • Tuigage
    Alles wat dient om een schip op te tuigen, het rondhout, touwwerk en de zeilen van een schip. Wordt ook wel want genoemd.
Werk
Breedte
12.5 cm
Hoogte
33 cm
Lengte
21 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden