Datering
Maker Onbekend

Tweeschijfs blok.

Blok. Twee pokhouten schijven. Buitenbeslag. Eén haak over schijf. Eén hondsvot. In de punt van de haak een gat om de haak te kunnen borgen. Opvallend is de ronde vorm van de wangen.
De herkomst van het blok is niet bekend.

Identificatie
Titel
Tweeschijfs blok.
Objectnummer
FSM-1991-226
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006034
Werk
Breedte
17.0 cm
Hoogte
40.0 cm
Lengte
19.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Pokhout
    Pokhout is een zware harde tropische houtsoort uit Amerika. Dit hout wordt per kg verkocht. Pokhout ontleent zijn naam aan de groene vlekken die in de donkere ondergrond voorkomen. Deze houtsoort wordt gebruikt voor rollen, katrollen, tanden in kamwielen, ed. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA