Datering
Maker Onbekend

Breeuwijzer.

Breeuwijzer.
De schenker Lolke van der Weij had - samen met Johannes Olij - een bouwbedrijf en scheepswerf in Sneek. Het breeuwijzer zal misschien daar gebruikt zijn.
Een breeuwijzer werd gebruikt om breeuwwerk of -katoen in de namen van karveelgebouwde schepen te slaan.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad: 19 augustus 1947 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Breeuwijzer.
Objectnummer
FSM-J-091
Objecttype
  • Breeuwijzers
    Stalen gereedschap dat enigszins op een beitel lijkt en meestal wordt gekenmerkt door een lang, dik, plat, uit één stuk gegoten blad met een smaller handvat en slagoppervlak. Wordt samen met een breeuwhamer gebruikt om diverse materialen in naden en gleuven te slaan om verbindingen water- en luchtdicht te maken. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010685
Over
Onderwerpen
  • Scheepsbouw
    De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
5.0 cm
Hoogte
8.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden