Datering
Vervaardiger Jan Luyken

De scheepstimmerman

Illustratie van een scheepstimmerman

Uitgebreide beschrijving

Illustratie. Boven de afbeelding titel en motto, onder de prent een zes-regelig gedicht als onderschrift.; Op de voorgrond een voorovergebogen man naar links, gezien op de linkerzij. Hij heeft een bijl in de rechterhand. Op de achtergrond nog een aantal gebogen mannen. Op de achtergrond afgemeerde schepen links en rechts twee schepen in aanbouw op een helling. Daar achter een huis en bomen.; Imp.: r.b.: 75; m.o. F2.; Versozijde: tekst [bijbelteksten]. De Scheepstimmerman; Myd zand en klip Met 's levens Schip. [onderschrift. De vlyt ontziet geen lyfsgevaaren; In 't houte hol, op wilde baaren,; Daar de afgrond naar het leven gaapt: Maar zegt men van het eeuwig leven, En hoe men daar naar toe moet streeven, 't Is of de vlyt des mensen slaapt.

Identificatie
Titel
De scheepstimmerman
Objectnummer
004400
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-4335
Over
Trefwoorden
 • beroep
 • scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
7.2 cm
Hoogte
8.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Luyken (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 juni 1953
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch , d/Arch
dichter, graveur (prentmaker), prentkunstenaar

Jan Luyken

Amsterdam, 6 april 1649 – 5 april 1712
Lees meer
RKD

Trefwoorden