Datering
Vervaardiger Hubert Pieter Schouten

Gezicht van het Admiraliteits magazyn en scheepstimmerwerf te Amsterdam. = Vue de l' Amïraute, du Cotê, ou l' on batît les vaisseaux à Amsterdam.

Gezicht op een scheepshelling met rechts aan dfe rand van de voorstelling de gestutte achtersteven van een schip in aanbouw.

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op een scheepshelling met rechts aan dfe rand van de voorstelling de gestutte achtersteven van een schip in aanbouw. Links van het schip staan draaispillen op de helling. Links op de voorgrond staan vier mannen te kijken en te wijzen naar het schip. Links aan de rand van de voorstelling zijn huizen en een rij bomen voorgesteld waarboven een torentje uitsteekt. Rechts op de achtegrond is het Zeemagazijn voorgesteld.; Titel: m.o. in de marge in twee kolommen.; Imp.: in de marge: l.o.: H. Schoute del ad viv.; l.o.: te Amsterdam by P. Fouquet junior.; r.o.: à Amsterdam chez P. Fouquet junior.; r.b.: 38*. moet: 28.6 x 37.9 cm.

Identificatie
Titel
Gezicht van het Admiraliteits magazyn en scheepstimmerwerf te Amsterdam. = Vue de l' Amïraute, du Cotê, ou l' on batît les vaisseaux à Amsterdam.
Objectnummer
006915
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16127
Over
Trefwoorden
 • scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.
Werk
Breedte
35.7 cm
Hoogte
24.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hubert Pieter Schouten (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 20 februari 1961
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
kunstenaar

Hubert Pieter Schouten (1714-1755)

Amsterdam, –
Lees meer
RKD

Trefwoorden