Datering
Maker Johannes Volkers

Joan Volkers - Aquarel. Stadsgezicht 'Oud Holland 1894'.

Aquarel, getiteld 'Oud Hollandt 1894'. Gezicht op een aantal huizen en de herberg van Otto Elseloo uit Hindeloopen. In de half geopende deur staat een man met Goudse pijp. Voor de herberg zit een man die een glas wordt overhandigd door een vrouw in Fries kostuum. In de zijgevel van de herberg een gevelsteen 'V zinnen'. Op de voorgevel een reclamebord 'echte frieze boeren jongen(s)'. Onderschrift op het originele passepartout: 'in dit huys heeft Otto van Elselo uyt Hindeloopen A° 1895 de waaragtige opregte Boerejongens getapt van Gerart Gorkum uyt Sneek voor V stuyver de borrel'. De aquarel is in naïeve trant geschilderd: houterige figuren, detaillistisch en zonder perspectief.
J. Volkers was fabrikant-winkelier in de Metalen wereld op het Grootzand in Sneek.

Identificatie
Titel
Joan Volkers - Aquarel. Stadsgezicht 'Oud Holland 1894'.
Objectnummer
FSM-G-328
Objecttype
  • Aquarellen
    Schildering gemaakt met in water gesuspendeerd pigment dat met een penseel is aangebracht op een gewoonlijk papieren drager.
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Stadsgezichten
    Moderne benaming voor een conceptie die in de renaissance opkwam. Van invloed waren de perspectiefstudie uit die periode van b.v. Serlio, en tuinaanleg zoals van Bramante. In de barok wordt de stad gezien als een interieur, zodat de opbouw van straten, pleinen en wijken wordt waargenomen met betrekking tot verschillende elementen. Dat zijn de begrenzing, de afsluiting (straatwanden, bochtig of strak verloop, voorsprongen, overbouwing door luchtbruggen enz.) dan wel openingen (perspectieven, vergezichten). Men spreekt van een gesloten en een open stadsbeeld. Het eerste was vooral eigen aan de m.e. steden en werd in de renaissance met opzet vooral esthetisch gecultiveerd. Het open stadsbeeld is daarentegen uit op verre horizonten, zoals in de slotpleinen van Versailles en Karlsruhe en op het Place de la Concorde te Parijs. Sinds c. 1900 zijn in veel landen stedelijke verordeningen uitgevaardigd voor de bescherming van het stadsbeeld. De Nederlandse Monumentenwet van 1961 opende de mogelijkheid een stadsgezicht te beschermen. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010501
Over
Onderwerpen
  • Café's
    Een café is een uitgaansgelegenheid waar dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van alle mogelijke drank (sterke drank, wijn, bier, koffie, thee, frisdrank). (Wikipedia)
  • Hindeloopen
Werk
Breedte
34.0 cm
Hoogte
41.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Johannes Volkers
Datering
Materiaal
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden