Datering
Maker Onbekend

Koperen theestoof, versierd met drijf- en graveerwerk.

Koperen theestoof. Cilindrisch van vorm met een verdikking bij de bodem. Versierd met drijf- en graveerwerk. Op de wand een voorstelling van ronde schepen op een meer. Daar tegenover een inscriptie: 'Jan Kaspersma / Anna van der Velde / St. Anna Parochie / 15 aug. 1861 - 15 febr. 1874'.
De theestoof is in twee fasen versierd: de versieringen langs de boven- en onderrand en de inscriptie zijn tamelijk stijf en van een onbekende koperslager. De ketel is later verder versierd door koperslagerij Dijkstra te Sneek: de voorstelling, de bladeren rond de inscriptie en de bloemen en medaillons tussen de voorstelling en de inscriptie. De ketel is in 1874 gekocht ter gelegenheid van het 12,5 jarig huwelijk van Jan Kaspersma en Anna van der Velde. Jan Kaspersma voer toen op het schip De Drie Gezusters.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1994, p. 33-34

Identificatie
Titel
Koperen theestoof, versierd met drijf- en graveerwerk.
Objectnummer
FSM-1994-007
Objecttype
  • Theestoven
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008512
Werk
Breedte
cm
Hoogte
23.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA