Datering
Maker Frederik de Groot Boersma

F. de Groot Boersma, Sneek - koperen tabakspot, versierd met acanthus.

Koperen tabakspot. Clilindrisch van vorm met bredere voet en los, bolvormig deksel. De wand van de pot is versierd met acanthusloof. In een cartouche van acanthus een afbeelding van een Jacobsschelp. De voet is versierd met knorren. Dezelfde versieringen (knorren en acanthus) zijn aangebracht op het deksle. Het deksel wordt bekroond met een knop in de vorm van een eikel. De knop is in het deksel gedruk en veroorzaakt daar een deuk.
Frederik de Groot Boersma is geboren te Sneek 12 jan. 1870 (zoon van Ale de Groot Boersma en Geertje Lykles) en te Sneek overleden op 17 nov. 1918. Hij was de opvolger van zijn vader Ale de Groot Boersma, zilversmid te Sneek.

Identificatie
Titel
F. de Groot Boersma, Sneek - koperen tabakspot, versierd met acanthus.
Objectnummer
FSM-2000-116
Objecttype
 • Tabakspotten
  Stenen, metalen, houten of aardewerken pot om tabak in te bewaren.
 • Rookwaren
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017194
Werk
Hoogte
14 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Frederik de Groot Boersma
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA