Datering
Maker Frederik de Groot Boersma

F. de Groot Boersma, Sneek - Beker van verzilverd koper. Gietwerk.

Beker van verzilverd koper (bodem is wel van zilver). Conisch van vorm op gladde standring. De beker is gegoten naar een ouder model. Duidelijk zichtbaar zijn twee gietnadem. Versiering in (neo)barokke stijl: symmetrische bladertakken met kronen en helmtekens.
Frederik de Groot Boersma is geboren te Sneek 12 jan. 1870 (zoon van Ale de Groot Boersma en Geertje Lykles) en te Sneek overleden op 17 nov. 1918. Hij was de opvolger van zijn vader Ale de Groot Boersma, zilversmid te Sneek. Opvallend is dat op deze beker geen zilvermerken voorkomen.

Identificatie
Titel
F. de Groot Boersma, Sneek - Beker van verzilverd koper. Gietwerk.
Objectnummer
FSM-2000-117
Objecttype
 • Bekers
  Een cilindervormig voorwerp waaruit je kunt drinken.
 • Rookwaren
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017195
Werk
Hoogte
10 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Frederik de Groot Boersma
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden