Datering
Maker Onbekend

Mallen van beslag van blokken en ander scheepsbeslag.

Mallen van hardboard. Twee mallen zijn van buitenbeslag van blokken: een enkelschijfs en een dubbelschijfs blok. Een mal is van de omtrek van een vioolblok. Drie mallen zijn van zalingbeslag voor kajuitzeiljachten.
De mallen zijn afkomstig uit de blok- en mastmakerij van Sybren Kuipers te Sneek, waar de schenker Romke Poelstra heeft gewerkt.
Schenker Romke Poelstra (1930-1999) was werkzaam bij de mast- en blokmakerij van Sybren Kuipers aan de Eerste Oosterkade te Sneek. Van 1980 tot en met 1991 was hij conciërge in het Fries Scheepvaart Museum.

Identificatie
Titel
Mallen van beslag van blokken en ander scheepsbeslag.
Objectnummer
FSM-1992-295
Objecttype
  • Mallen
    Een mal is een gietvorm waarmee een afgietsel van een voorwerp of een onderdeel wordt gemaakt. Vloeistof wordt in de mal gegoten en stolt, waardoor de na te maken vorm ontstaat. (Conservation Dictionary)In hout, gips, steen of metaal gesneden, verdiepte vorm, mogelijk aangevuld met een tegenvorm. Wordt gevuld met een zachter materiaal dan de mal ter verkrijging van een voorwerp. Zo zijn er houten mallen voor koeken, gipsen mallen om wassen beeldjes mee te maken of mallen van steen voor de vervaardiging van bijvoorbeeld tin-loden pelgrimsinsignes of devotiebeeldjes van klei (die vervolgens worden gebakken). RT matrijs; pons. (Religieus Erfgoedthesaurus). In negatieve vorm uitgezaagde plank waarmee door de stukadoor een lijst wordt getrokken (Van aaks tot zwei)In negatieve vorm uitgezaagde plank waarmee door de stukadoor een lijst wordt getrokken. (Van aaks tot zwei)
  • Scheepsbeslag
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008138
Over
Onderwerpen
  • Scheepsbeslag
  • Blokmakerijen
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA