Datering
Maker Onbekend

Voorzittershamer van de IJsvereeniging De Friesche Jeugd te Sneek.

Voorzittershamer. Houten steel in houtkleur en zwartgeverfde hamerkop. Steel en kop zijn versierd met profielringen. Op de kop een zilveren plaatje met geschulpte randen en de inscriptie 'IJsvereeniging de Friesche Jeugd / aangeboden door / A. Nauta'.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1992, p. 23

Identificatie
Titel
Voorzittershamer van de IJsvereeniging De Friesche Jeugd te Sneek.
Objectnummer
FSM-1992-007
Objecttype
 • Voorzittershamers
  Houten hamer, mogelijk op de kop voorzien van een zilveren plaatje met opschrift. Kop en handvat zijn veelal verfraaid met draaiwerk. Vervaardigd voor een voorzitter om vergaderpunten af te slaan of om de orde te handhaven. Is/was in kloosters in gebruik door de overste in ruimten voor bijeenkomsten, bijvoorbeeld in de refter.
 • Hamers
  Hamer met houten steel en tegenover het hamereind een bijlvormig deel, waarin een uitkeping voor het uittrekken van spijkers. (Van aaks tot zwei)Werktuig om te slaan of te kloppen. Het bestaat uit een houten of ijzeren blok dat langwerpig, kubisch of samengesteld van vorm is. Loodrecht erop is een steel bevestigd. Verschillend van vorm, naar gelang het voor timmeren, leidekken, steenhouwen, bikken, smeden, pletten enz. gebruikt wordt. Zie ook tekening leidekkersgereedschap. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008098
Over
Onderwerpen
 • Schaatsclubs
 • Sneek
Werk
Breedte
10.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Zilver
  Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden